Het was de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble die het voorstel deed voor een tijdelijke Grexit. Nu zet hij vraagtekens bij de deal met de Grieken. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble neemt gas terug en stelt zich iets minder hard op ten opzichte van de Grieken. Schäuble zei op dinsdag in Brussel dat “sommige personen in de Duitse regering de mening zijn toegedaan dat dit (de Grexit, AP) de betere oplossing zou kunnen zijn voor Griekenland en zijn bevolking, maar natuurlijk onder voorwaarde dat het besluit genomen wordt door Griekenland”, aldus de minister.
Schäubles uitspraken zijn opzienbarend, in de eerste plaats omdat hij in de derde persoon over zichzelf praat. Het was namelijk Schäuble zelf die tijdens de vergadering van de Europese ministers van Financiën afgelopen weekend ervoor zorgde dat de ‘tijdelijke’ Grexit voor 5 jaar in een voorlopige versie van het communiqué van de eurogroep kwam te staan.
Onder druk van de Fransen en Italianen is die time-out voor de euro er uiteindelijk niet ingekomen, ondanks Schaübles vermeende woedeaanvallen tijdens de vergadering. Schäuble zal de komende periode een toontje lager moeten zingen omdat de Duitse regering nu wil dat de bailout-afspraak wordt nageleefd. Ook door Duitsland.
2. Wispelturige Grieken. Volgens een opiniepeiling van Kapa Research voor de krant To Vima wil een overgrote meerderheid van de Grieken echt tegen elke prijs in de euro blijven. 70,1 procent wil dat het Griekse parlement een viertal wetten aanneemt die de eurozone eist in ruil voor noodleningen.
Die wetgeving houdt onder meer in dat bij fiscale tegenvallers overheidsuitgaven haast automatisch worden verlaagd en dat de btw-kortingen voor de Griekse eilanden worden opgeheven. Die bezuinigingsmaatregelen en de rest van de bezuinigingen en hervormingen die Griekenland moet doorvoeren zijn veel strenger dan het bailoutplan dat de Grieken eerder deze maand in het referendum verwierpen.
3. De Griekse premier Alexis Tsipras probeert vandaag de eerdergenoemde wetten door het parlement te loodsen zodat Griekenland in aanmerking komt voor een overbruggingskrediet met een looptijd van één of enkele maanden en een omvang van 7 miljard euro. Ook kan dat het overleg starten over een volledige bailout bestaande uit meer dan 80 miljard euro aan noodleningen.
Tsipras gaat de stemming, die woensdagavond om 21.00 uur plaatsvindt, waarschijnlijk winnen. Ondanks dat in Tsipras’ eigen partij een rebellie is uitgebroken, komt hij met dank aan de oppositiepartijen die in de vorige regering van premier Samaras zaten aan de meerderheid. Tsipras zelf heeft dinsdagavond in een uitgebreid interview gezegd niet van plan te zijn het pluche te verlaten en gewoon zijn termijn van 4 jaar te zullen uitzitten.
![Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.](https://redactie.z24.nl/wp-content/uploads/2014/08/arne-petimezas-220x153.jpg)
Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.
4. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft voor de tweede keer deze maand de knuppel in het hoenderhok gegooid en op een politiek zeer gevoelig moment geëist dat er een verregaande schuldenverlichting voor Griekenland komt. Wat het IMF ditmaal hardop zegt, is dat de noodleningen van de eurozone aan Griekenland bijna een perpetuele looptijd moeten hebben tegen bodemrentes waartegen Duitsland ook leent in de kapitaalmarkt. Anders is de schuldenlast ondraagbaar.
Om precies te zijn zou Griekenland op zijn minst pas na 30 jaar beginnen af te lossen op de nieuwe noodleningen. Is de eurozone niet bereidt Griekenland zo gunstig voor te financieren, dan moeten de eerder verstrekte noodleningen daadwerkelijk voor een groot deel worden afgestempeld.
5. Met het overbruggingskrediet voor Griekenland wil het nog niet echt vlotten. Probleem is dat de EU met de pet in de hand álle EU-lidstaten om een bijdrage vraagt, en niet alleen de lidstaten van de eurozone. De redenatie lijkt te zijn dat Griekenland en de disfunctionele eurozone iedereens probleem is, dus waarom betaalt de rest van de EU dan niet mee om het probleem in te dammen?
6. De vernedering die premier Tsipras en zijn Syriza-partij aan het ondergaan zijn, is de Spaanse anti-establishment partij Podemos niet in de koude kleren gaan zitten. De economiewoordvoerder van Podemos, Nacho Álvarez, heeft dinsdag in Madrid gezegd dat de partij niet langer aanstuurt op een herstructurering van de Spaanse staatsschuld. “In Spanje een einde maken aan bezuinigingen betekent niet dat unilateraal de staatsschuld moet worden geherstructureerd – het is niet nodig,” zo quote persbureau Bloomberg Álvarez.
De Duitse tucht heeft de anti-establishment partijen in Frankrijk en Italië echter niet in het gareel gebracht. Front National-leider Marine Le Pen roept nog steeds om een Frexit (Frankrijk uit euro) en in Italië eist Beppe Grillo – de leider van de Vijf Sterren Beweging – ook nog steeds een terugkeer naar de Lire.
7. Hedgefondsmanager John Paulson wil een graantje meepikken van de vijandige overname van de Zwitserse pesticiden producent Sygenta door de Amerikaanse agribusinessgigant Monsanto. Volgens persbureau Bloomberg heeft Paulson een belang genomen in Syngenta. En naar verluidt zou Paulson meteen flink wat geld op tafel hebben gelegd, want hij zou inmiddels tot de 20 grootste aandeelhouders in Syngenta behoren. Syngenta wees in het voorjaar Monsanto’s overnamebod van 45 miljard dollar af als te laag. Sindsdien is het hommeles en probeert Monsanto de prooi dan maar kwaadschiks te verschalken.
8. Voor wat het waard is: de Chinese economie is in het tweede kwartaal van 2015 sterker dan verwacht gegroeid. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2014 steeg het bbp met 7,0 procent. Economen gepolst door persbureau Bloomberg hadden gerekend op een groei van 6,8 procent.
China groeit wat sterker omdat Beijing terugvalt in slechte gewoontes. De Chinese centrale heeft het monetaire beleid steeds verder verruimd om de kredietverlening weer op gang te krijgen en een beurszeepbel op te blazen. Maar China zit al vol met schulden, met name bij lokale overheden en staatsbedrijven, omdat het door investeringen gedreven groeimodel al lang voorbij zijn houdbaarheidsdatum is.
9. Chipmachinefabrikant ASML heeft meevallende tweede kwartaalcijfers bekendgemaakt en een positieve toon aangeslagen over de tweede helft van 2015. Zowel in het derde als het vierde kwartaal zal de omzet tussen de 1,5 tot 1,6 miljard euro liggen, waarbij er volgens CEO Peter Wennink kans is op een meevaller. Dat was een opluchting, want beleggers hadden schijnbaar rekening gehouden met zwakkere cijfers. Wennink zei verder dat ASML weer een stap heeft genomen in de ontwikkeling van de nieuwe generatie EUV-chipmachines en op schema ligt voor de start van de productie op commerciële schaal.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl